Velgen

Over steekmaat, velgsteek en PCD

De steek of steekmaat van een velg, ook wel PCD (Pitch Circle Diameter), is een code die de maat van de bevestigingspunten van een velg aangeeft. Uit onder andere de steekmaat kan worden opgemaakt of een velg geschikt is voor een bepaalde auto. Een eerste onderscheid dat kan worden gemaakt wanneer we kijken naar een velg, is het aantal bevestigingsgaten dat een velg bevat. Zo zijn 4 of 5-gaats velgen het meest voorkomend bij personenwagens.

Wanneer we de steekmaat nader bekijken zien we dat de code is opgebouwd uit het aantal bevestigingsgaten, gevolgd door de diameter van de denkbeeldige cirkel die de bevestigingsgaten snijdt, in milimeters.

Bekijk ter illustratie onderstaand voorbeeld: steekmaat-meten

Past een velg met steek van 5×100 op een auto met steekmaat 5×112?

Nee, de bevestigingspunten van de bouten/moeren van de auto zitten verder naar buiten waardoor velg niet op deze auto gemonteerd kan worden. Er is echter wel een uitzondering. Bijvoorbeeld: sommige Italiaanse automerken voeren wielnaven met een steek van 5×98 (overigens ook 4×98). Met speciale bouten genaamd schuifbouten (ook wel springbouten of excentrische bouten) is een verschil van 2 mm te overbruggen, waardoor velgen met steekmaat 4×100 geschikt worden gemaakt voor auto’s met een steekmaat van 4×98. Kijk hier voor meer informatie over schuifbouten.

Over schuifbouten en schuifmoeren

Een schuifbout is een bout waarbij onder de kop een losse conusvormige ring zit. Deze ring (conus is een ander woord voor kegel) kan maximaal 2 mm schuiven waardoor een kleine variatie in de steekmaat mogelijk wordt. Voor velgen betekent dit dat wielen met een steek van 4×100 op een naaf met steek van 4×98 gemonteerd kunnen worden. De schuifbouten vangen hier het verschil van de 2 mm op. Deze 2 milimeter is ook gelijk het maximaal overbrugbare verschil. Aanpassingen van 4×98 naar 4×100, 5×98 naar 5×100 en 5×110 naar 5×112, 5×108 naar 5×110 behoren dan ook tot de mogelijkheden. Bij normale bouten is dit niet mogelijk.

schuifbout

Schuifbouten kunnen zo een oplossing zijn voor auto’s met een 4×98 of 5×98 steek. Vaak zijn voor deze maten minder velgen leverbaar dan voor de maten 4×100 en 5×100. Wil je dus een groter velgen aanbod voor jouw 4×98 of 5×98 auto, dan bieden schuifbouten de oplossing.

Schuifbouten zijn, bij juiste toepassing, volledig veilig en kunnen met een gerust hart worden gebruikt.

Diverse auto’s worden geproduceerd met een steek van 4×98 of 5×98. Italiaanse merken als Alfa Romeo, Fiat en Lancia maken gebruik van deze maten, maar ook Citroen en Ford hebben modellen met deze steek.

Over slotbouten en wielsloten

Om je nieuwe velgen tegen diefstal te beschermen heeft Selvili slotbouten of wielsloten in haar assortiment opgenomen. Dit zijn bouten of moeren waarmee je je velgen kan monteren en die zijn voorzien van een speciale kop. Deze speciale kop zorgt ervoor dat je een speciale sleutel (adapter) nodig hebt om deze slotbouten los te draaien. Zonder deze adapter zijn je velgen dus niet te demonteren. Een set slotbouten bestaat uit 4 speciale bouten of moeren (voor elke velg 1 bout) en een speciale slotbout-adapter.

Belangrijk: bewaar de adapter goed en heb deze altijd binnen bereik wanneer u met de auto op pad gaat. Zo bent u ervan verzekerd dat wanneer u met een lekke band aan de kant van weg staat, u de slotbouten uit de velg kunt verwijderen en zo van wiel kan wisselen.

wielsloten

Neem gerust contact met ons op

Openingstijden

Ma t/m Vr 10.00u – 21.00u
Zaterdag 10.00u – 18.00u
Zondag Gesloten

Contact

Winkler Prinsstraat 2a
9403 AZ Assen, Nederland
Telefoon: +31614846098
Email: info@selvili.nl